Connect with us

Cultură

Trupa Marionete urcă și ea pe Scena Online Arad

Published

on

Dacă e duminică, e spectacol la Marionete. Începând din 15 noiembrie, întâlnirea cu poveștile – devenită tradițională deja – se mută, pentru o vreme, online. Așa că, puști mari și mici, vă invităm ca, la ora 11 dimineața, să vă instalați comod în fotoliu și să vă bucurați de poveștile jucate de actori, pentru voi, în direct, pe Scena Online Arad: https://www.facebook.com/scenaonlinearadlive/. Povestea de duminică, 15 noiembrie, este „Zâna lacului”.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Ce urăşte prostul cel mai mult? Răspuns: cultura!

Published

on

By

Că nu prea avem motive de „ieşit în lume“ cu conducătorii administraţiei noastre locale nu mai este demult un secret. Prezenţa aleşilor noştri locali pe la piesele de teatru, prin sălile de concerte clasice, prin muzee sau cu atât mai puţin printre rafturile bibliotecilor spune totul despre gradul de cultură sau educaţie pe care îl deţin. Nici bagajul lor de studii nu este unul foarte impresionant, mirosind de la o poştă că licenţele sunt obţinute mai mult pentru a obţine diploma. Dar asta nu este atât de deranjant – s-au mai văzut oameni cărora nu le place şcoala, dar buna lor creştere îi făcea să îi admire pe cei care o creau – pe cât este faptul că încearcă să îi aducă pe toţi la nivelul lor. Iar ce urăşte prostul cel mai mult? Şcoala! Iar atunci când creşte, fără şcoală (educaţie) şi devine… mare? Cultura! De aceea o şi reduc la tăcere. Găsesc ei tot felul de motive pentru a face asta. Iar acum, Covid-ul le-a picat ca mana cerească. În alte oraşe ale ţării, acolo unde aleşii locali au crescut cu educaţie şi bun simţ, se încearcă tot posibilul pentru salvarea culturii. La noi, este exact pe dos!

Cine hotărăşte la noi soarta culturii? Şefu de la Târguri Oboare Pieţe, de la Compania de Transport Public, de la Direcţia Edilitară, de la Poliţia Locală…

Continue Reading

Cultură

A murit Draga Olteanu Matei. Actrița avea 87 de ani

Published

on

By

Actriţa Draga Olteanu Matei a decedat în cursul nopţii de marţi spre miercuri, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf Spiridon” din Iaşi, dr. Diana Cimpoeşu.

„Deşi echipa medicală din Spitalul ‘Sf Spiridon’ a făcut toate eforturile să o trateze, pacienta a decedat în această noapte (marţi spre miercuri n.r.), la ora 2,11”, a declarat dr. Cimpoeşu.

Draga Olteanu Matei a fost transferată, vineri seara, de la Spitalul din Piatra-Neamţ la UPU a Spitalului „Sf. Spiridon” din Iaşi, după ce a suferit o hemoragie digestivă superioară. Aflată în stare gravă, actriţa a comunicat cu echipa medicală, a dat date despre istoricul medical, despre tratamentul pe care îl urmează, apoi a fost supusă unor investigaţii medicale. După ce a fost stabilizată, Draga Olteanu Matei a fost sedată şi internată la Terapia Intensivă din cadrul Clinicii de Gastroenterologie şi Hematologie a unităţii medicale.

Draga Olteanu Matei a împlinit vârsta de 87 de ani pe data de 24 octombrie.

Actriţa Draga Olteanu Matei s-a născut la Bucureşti, la 24 octombrie 1933, potrivit volumului ”Cineaşti români” (Editura Ştiinţifică, 1996).

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” în 1956. În septembrie, acelaşi an, a debutat în piesa ”Ziariştii” de Alexandru Mirodan, potrivit www.cinemagia.ro. În perioada 1957-1990, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Membră a Generaţiei de Aur a teatrului românesc şi cu o carieră care se întinde de-a lungul a 55 de ani, actriţa Draga Olteanu Matei a încântat spectatorii români interpretând zeci de personaje în filme, spectacole de teatru şi scenete TV.

Contribuţia adusă teatrului şi cinematografiei româneşti a fost recunoscută prin numeroasele premii, titluri, diplome, pe care le-a primit de-a lungul carierei, printre care: Premiul ACIN 1975 (”Ilustrate cu flori de câmp”, ”Filip cel Bun”), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2004), Premiul TVR şi PTWB (Prime Time World Broadcast) pentru Cea mai iubită actriţă (2003), Premiul Gopo pentru întreaga carieră (2010), Premiul pentru întreaga activitate oferit în cadrul Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj (2011).

În 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional ”Steaua României” de către Preşedinţie, pentru dăruirea cu care a servit scena şi cultura românească.

Începând din data de 29 octombrie 2011, Draga Olteanu Matei are o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti. Prezentă la eveniment, îndrăgita actriţă a declarat: „După Dumnezeu, vă mulţumesc tuturor, cei care aţi venit aici şi cei care nu sunt aici, pentru că datorită dumneavoastră eu am fost actriţă, m-am străduit din toată inima să vă bucur şi să vă susţin starea de bine”.

În 2014, i-a fost înmânat de către principesa Margareta, Ordinul ”Coroana României” în grad de Ofiţer, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Holul de Onoare al Castelului Peleş din Sinaia. În acelaşi an, soţul său, dr. Ion Matei, care i-a fost alături 44 de ani, a murit.

Draga Olteanu Matei s-a numărat printre personalităţile culturale ajunse la senectute care au fost omagiate cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie 2018, la Ateneul Român, eveniment organizat la iniţiativa Ministerului Culturii.

Pe 3 mai 2018, actriţa a fost internată în secţia de Chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ, unde a fost supusă mai multor investigaţii medicale.

Sursa: agerpres.ro

Continue Reading

Cultură

A murit îndrăgitul actor Vladimir Găitan

Published

on

By

Veste tragică în teatrul și în cinematografia română. Marele actor Vladimir Găitan a murit, potrivit Realitatea Plus. Acesta suferea de mai mulți ani de cancer. Actorul avea vârsta de 73 de ani.

”M-ati surprins putin. Am fost colegi de scena, am jucat 15 ani o piesa de mare succes, am filmat impreuna la Filmul Poker. A fost un om plin de umor. Nu era de acord cu cei care faceau lucruri nepermise. Din păcate ne stingem generații după generații și este un mare păcat. Din pacate, s-a chinuit foarte mult cu boala. Avea un cancer limfatic și bănuia că îl are de la Cernobîl. Din păcate, nu ne ocolește boala”, a declarat actorul Valentin Teodosie.
”Rămâne un model pentru ce înseamnă filmul românesc”, a declarat actorul Ion Haiduc.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.