Aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă, în stratul de sol 0-50 cm, se va situa în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, relevă prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 21-27 noiembrie 2020.
Cu toate acestea, se vor înregistra deficite de umiditate în sol în Dobrogea, local centrul, estul, nordul, nord-estul, sudul şi sud-estul Munteniei, sudul, centrul şi estul Olteniei, sud-estul, sudul, estul şi izolat centrul Moldovei, dar şi în sud-vestul Crişanei.
Potrivit prognozei, în perioada menţionată, ritmurile biologice la culturile de câmp se vor desfăşura în general normal, în cea mai mare parte a ţării. „Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe arealele unde se vor menţine deficite de umiditate în sol. Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă îşi vor definitiva germinarea (100%), continuându-se totodată răsărirea şi formarea frunzei a treia (10-100%), precum şi înfrăţirea (10-70%), în toată zona agricolă. În funcţie de data semănatului, la rapiţă se vor semnala fazele de răsărire (60-100%) şi creştere a frunzelor (8-12 frunze), pe aproape întreg teritoriul”, susţin agrometeorologii.
De asemenea, pomii fructiferi şi viţa-de-vie se vor afla la îngălbenirea şi căderea frunzelor în majoritatea plantaţiilor, speciile fiind pregătite şi adaptate la condiţiile de iernare.
Potrivit ANM, lucrările agricole în câmp (arături, fertilizări, lucrări de întreţinere în vii şi livezi) vor evolua pe ansamblu în bune condiţii, exceptând zilele cu precipitaţii. Specialiştii ANM recomandă administrarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă înfiinţate în epoca optimă, efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole, Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale şi continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă.
Din punct de vedere termic, în această perioadă va predomina un regim termic al aerului în general normal, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -9 şi 5 grade Celsius pe întreg teritoriul, valorile cele mai scăzute înregistrându-se în depresiunile din estul Transilvaniei, unde vor fi condiţii pentru producerea îngheţului la suprafaţa solului.
În perioada menţionată, se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ploaie, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), însoţite de intensificări ale vântului, la scara întregii ţări.
Evoluţia stării de vegetaţie pentru perioada estimată utilizează prognoza meteorologică pe scurtă/medie durată asociată cu informaţiile fenologice colectate săptămânal prin monitorizarea principalelor culturi agricole din România situate în apropierea staţiilor meteorologice cu program agrometeorologic din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie. AGERPRES